Информация за отоплителни системи,
въпроси и отговори

Често задавани въпроси

Може ли да се отопляваме само с термодинамичните системи HEETEX ?

Да, това е основното им предназначение.

Могат ли да се използват системите HEETEX-ECO за затопляне на водата в басейн ?

Да, това е не само възможно, но е и един от най-добрите начини за бързо възстановяване на инвестицията. Освен това системата може да се ползва и за отопление когато не затопля басейна.

Каква система е необходима за осигуряването на Битовa Гореща Вода?

По норматив за осигуряването на Битова Гореща Вода на един постоянно живеещ член в домакинство е необходима 50л /550С/денонощие. ЕСО1 осигурява до 300л/денонощие БГВ, а ЕСО2- до 500л.

Колко енергия консумират системите за БГВ ?

В зависимост от системата и външните условия. За ЕСО1 консумацията при работа е 420W, а за ЕСО2- 620W. Това означава че в отоплителната Ви система или бойлера постъпва 4-5 пъти повече топлинна енергия. При наличие на слънце консумацията на ел. енергия може да се увеличи за сметка на по-малкото време на работа (при загряване на водата системата спира). Като цяло консумацията е средно около 4 пъти по-ниска в сравнение с използването на ел. нагреватели.

Как HEETEX работи когато е облачно, нощем или при темп. -100 С ?

HEETEX ползва директно слънчевата енергия, но също разсеяната или тази във въздуха. Това прави възможна работата през нощта или в облачно и мъгливо време. При външна температура -100С температурата на панелите ще бъде около -200С, т.е. въздухът отново ще е по-топъл от панелите. Това се осигурява автоматично от системата. А когато няма слънце, просто времето за работа ще се удължи.

Имат ли нужда от специална поддръжка системите HEETEX?

Не, не е необходима специална поддръжка. Може да се прави преглед на водната инсталация за да се гарантира циркулацията и отнемането на получената топлинна енергия.

Как са защитени панелите от корозия ?

Панелите HEETEX са изработени от мек анодизиран алуминий (в определени случай са покрити с пластмасова UV-устойчива декоративна боя), което е достатъчно да няма проблеми с корозията в рамките на целият експлоатационен срок.

Как се закрепват панелите ?

Окачването на панелите е в шест точки към добре закрепена стойка посредством болтове и гайки М8. Здравото закрепване на стойката е необходимо за да се противостои на ветровото натоварване.

Какъв флуид циркулира в панелите ?

В системите HEETEX EСО1; ЕСО2; ЕСО6 се използва фреон R134A а в ЕСО8-40 обикновено R407С или R417A. При всяка система използваният фреон е безопасен, екологично чист и разрешен от закона.

Може ли системата да бъде използвана заедно с друга система за центално отопление?

Системите HEETEX могат да се ползват самостоятелно или с други системи (вкл.налични). Най- добри резултати се получават с нискотемпературно отопление- водно подово; конвектори или нискотемпературни (с по-голяма площ) радиатори. Може да се ползва и наличната вътрешна отоплителна инсталация. Наличието на енергиен източник (камина с водна риза, кондензен газов или пелетен котел, някакъв вид електрически котел) позволява ползването им в като пиков източник на топлина или в хибридна автоматична система. Основна става системата HEETEX. Така инсталацията може да не се оразмерява по максимална мощност (т.е. инвестицията ще бъде по-малка).

Имам ли нужда от специална инсталация ?

Не, системата може да се използва и с наличната Ви инсталация.

До колко градуса ще достигне температурата на топлата вода ?

Вие избирате температурата на БГВ – до 550 С. По-ниската температура Ви гарантира по-добри енергийни показатели, стига количеството й да Ви е достатъчно при Вашата консумация.

Важна ли е ориентацията на панелите?

Да. Предпочитаната посока е Юг, но напълно достатъчно е те да бъдат насочени на Изток или Запад или в комбинация Югоизток или Югозапад..

Къде могат да се монтират панелите HEETEX ?

Панелите могат да бъдат поставени на наклонен или плосък покрив, тераса, фасада, двор или където се вписват най-добре естетически и имат контакт със слънце, вятър, дъжд – т.е. с източника на безплатна енергия.

На какво разстояние от термоблока могат да бъдат панелите ?

Има ограничение от 15 метра по височина и до 30 метра общо без вземане на допълнителни мерки.

Колко тежи един панел HEETEX ?

7,6кг.

Могат ли панелите да бъдат боядисвани в желан от нас цвят?

Да, за предпочитане е в тъмната гама за да се запази способността за максимално усвояване на прякото и дифузно слънцегреене

При теч на фреон има ли някаква опасност ?

Не, използваните фреони са екологични и нетоксични.

Трябва ли да бъдат подменяни елементи или материали периодично ?

Не, не трябва. Системата е херметична и няма консумативи (освен тока за компресора)
ТИНОТЕХ ЕООД

ЗАЩО ДА ИЗБЕРА

Според първичния източник но топлина термопомпените инсталации, които предлагаме са за:

  • топлина от околния въздух- термопомпи въздух-вода
  • топлина от земята- Термопомпи вода-вода
  • топлина от слънцето и въздуха-Термопомпи слънце/въздух-вода
9

ПРЕДИМСТВА НА ТЕРМОДИНАМИНИТЕ СЛЪНЧЕВИ СИСТЕМИ “HEETEX”

Ниски сметки за отопление
Изключително дълъг живот- над 20 години
Работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината
Работят при СЛЪНЦЕ, ДЪЖД, ВЯТЪР, дори и през НОЩТА
Пълна защита от корозия с 30 микрона анодизиран слой
Без опасност от замръзване или прегряване на фреона
Устойчивост на външни влияния – градушка, сняг, дъжд, твърди предмети
Лесен монтаж и експлоатация, практически без поддръжка
Ниско тегло на панел (<8кг)
Екологично решение за отопление
Могат да работят самостоятелно или в комбинация с други източници на топлина

9

НЕДОСТАТЪЦИ НА ТЕРМОДИНАМИНИТЕ СЛЪНЧЕВИ СИСТЕМИ “HEETEX”

По висока първоначална инвестиция Необходимост от достатъчно място за разполагане на панелите – покриви, стени, тераси, двор ( желателно с южно, западно или източно изложение) Изискват монтаж от обучен персонал При температури под -200С работят ефективно само на слънце

Полезна информация

Как работят : Термопомпи

Как работят : Термопомпи

Термопомпата е изобретена от лорд Келвин през 1852г., a през 1855-1857г. Петер Ритер фон Ритингер  прави първата термопопмпа. Термопомпата е устройство, което не произвежда топлина, а само я премества  от флуид с по-ниска температура към друг флуид с...

Термодинамични системи

Термодинамични системи

Сиситеми с Термодинамични панели Слънцето е един неизчерпаем източник на енергия, който ние не използваме пълноценно. Всяка секунда до повърхността на земята достига над 1300 W/m2 Слънцето обаче не винаги грее. През зимата средната светла част е в продължение на седем...

Вакуумно-тръбни панели

Вакуумно-тръбни панели

Слънцето е един неизчерпаем източник на енергия, който ние не използваме пълноценно. Всяка секунда до повърхността на земята достига над 1300 W/m2. Тази енергия може да бъде използвана като се улови чрез слънчеви колектори и се използва за затопляне на:- гореща...

Пелетни котли

Пелетни котли

Защо пелети? Централното отопление, токът и дизеловото гориво, както и отоплението на природен газ са с непрекъснат растеж на цените, а пренасянето и зареждането на котел с дърва или въглища изисква сериозни физически усилия. Пелетите са евтин, екологично чист и...

Подово отопление

Подово отопление

Подовото отопление e оптималното решение за комфорт и икономия на енергия. То осигурява равномерност на температурата в помещението. В действителност това води до доближаване до перфектния температурен профил между пода и тавана. Подовите отоплителни системи са...